Bezoek minister Blok

Gepost 18/10/2013
Als voorzitter van de VKL ben ik op 9 oktober naar de algemene vergadering geweest van de AFNL. Minister Stef Blok(VVD) was ook uitgenodigd ons toe te spreken en informeel met ons te discussiëren. Het werd hem niet makkelijk gemaakt maar hij heeft uiteindelijk, zeker bij mij, een duidelijke en goede indruk achter gelaten. Over de crisis in de bouw was hij heel helder. Het goede bericht was dat er resultaten, lees verbeteringen voor de woningmarkt te zien/meten zijn nav het nieuwe beleid.
Het bericht met de uitdagingen was ook duidelijk. Ik probeer in het kort op te sommen. De problemen liggen niet meer in de startersmarkt, de koopprijzen daar zijn inmiddels laag genoeg. Ook komt er demografisch de komende 10 jaar meer dan ruim voldoende vraag naar woningen. Probleem is het totaal onlogische grote bestand aan sociale huurwoningen. Er is juist al jaren behoefte aan woningen in het sigment net daarboven. Veel bestaande woningen zijn toe aan een up-grade naar de huidige normen om weer aantrekkelijk te worden.
Conclusie: zeker geen nieuwe grootschalige woonprojekten meer. Als er gebouwd wordt zal dat het beste passen in het sigment net boven sociale bouw. Er is veel leegstand, dus maar matig kantoor of utiliteitsboouw.
Wel vraagt het huidige woning- en kantoren bestand om renovatie, isolatie en herbestemming. Er wordt veel aan gedaan dat proces verder op gang te krijgen.
De bovenstaande visie is misschien niet het beste scenario voor onze branche, maar is redelijk duidelijk en geeft aan waar denk ik ook voor ons de mogelijkheden liggen.